Днес екипът на Loyal Travel ви представя Мюнхен – столица на Бавария, най-големият регион в Германия. Намира се на река Изар, разположен до величествените Алпи. Днес Мюнхен е промишлен и научен център: тук се намират централите на концерните BMW, Siemens и други, а десетки хиляди студенти се обучават в най-добрите висши учебни заведения, включително и в Академията за изящни изкуства и в Баварската академия на науките. В града има около сто музеи като някои от тях са основани още в средата на XIX век. Посещение на най-забележителните от тях е задължителна част от програмата.

Архитектурното запознанство с Мюнхен е възможно с разглеждане на красивите сгради на църквите „Петерскирхе”, „Азамкирхе”, „Фрауенкирхе”, Мюнхенската резиденция, Баварската опера и Национален театър. Съвременен облик на Мюнхен придава Олимпийският парк, построен за игрите през 1972 година. Архитектурата на комплекса е била за времето си революционна, дори и днес сградите изглеждат много свежо.

Munich (1)

Ако виждайки Париж, можете вече да „умрете“, то в Мюнхен първото нещо, което трябва да направите е да изпиете чаша от традиционната немска напитка. Мюнхен е бирената столица на света, където през есента се провежда известния фестивал Октоберфест. Най-старата пивоварна и бирария „Хофбройхаус“ е разположена на площад Плац; тук редовно са идвали по своето време Моцарт и императрицата на Австрия Елизабет (Сиси). А на юг от центъра е разположен квартал Глокенбах. Това е най-забавното място с изобилие от клубове и барове за всеки вкус.

Местните хора съветват да не се страхувате от храната, която се продава по улиците: Мюнхен е точно мястото, където на улицата се яде всичко и винаги. Гурманите задължително трябва да посетят пазара Виктуалиенмаркт – най-старият пазар в града. Мюнхен е град на паркове, тук е много зелено и свежо, във всеки един квартал можете да приседнете на пейка в сянката на дърветата и да хапнете от традиционните брецели. Най-голям е Английската градина. Друго живописно място, в непосредствена близост до парка, е остров Пратер с мостове, алеи, цветни лехи. Тук по Коледа се открива базар.

munich-2

Главните забележителности на Мюнхен

Прочутата сграда на Мюнхен – Новото кметство, е незаменим фон за хиляди снимки, съхранени от туристите. Сградата е в неоготически стил и доминира на площад Мариенплац, увенчан с часовник с камбани и фигурки, които показват сцени от средновековния живот. От 85 метрова кула се открива прекрасна гледка към града.

В Мюнхен има много музеи и галерии, изкуство излиза по улиците от работилниците, залите и академичните школи. Особено внимание заслужават трите пинакотеки. Старата пинакотека е поместена в 19 зали и 49 кабинета, където са изложени работи на Ботичели, Рубенс, Рембранд, Веласкес, Дюрер. В Новата пинакотека акцентът е върху немския експресионизъм, английския романтизъм и френския импресионизъм. Pinakothek der moderne привлича ценители на изкуството от ХХ век. Въпреки че всички пинакотеки са почти в съседство, да ги разгледате наведнъж е невъзможно – твърде много зали, твърде много експонати.

Достойна конкуренция на живописта, скулптурата и графиката представляват динамо-машините, механизми и подводници. В Техническия музей в Мюнхен се съхраняват експонати, свързани с петдесет различни науки. Едно от най-красивите места е Нимфенбург – огромен дворцов комплекс с уникални сгради в стила на италианския барок и френски парк. Централата на BMW е огромна сграда във формата на четири цилиндъра. Тя също е построена в чест на Олимпийските игри, а след това, вече в началото на 21 век, е реконструирана. Експозицията показва историята на развитие на автомобилния гигант – в автомобилите, мотоциклетите, самолетите.

Екскурзии до Германия