Всеки човек по време на почивката си иска да се отпусне, за нищо да не мисли и безгрижно да се радва на живота. Но понякога, когато са в чужда страна, туристите се сблъскват с неприятни ситуации. За съжаление такива моменти могат с лекота да развалят дългоочакваната ваканция. Никой не е застрахован от изненади, дори и в случай, че пътуването е много добре планирано.

В непозната страна всеки човек може да се сблъска с измамите на местните жители, да попадне в пътнотранспортно произшествие, случайно да наруши законите на страната, както и да загуби документи и пари. Важно е да знаете как да постъпвате в такива ситуации, защото винаги на първо място трябва да разчитате на себе си, а не само на местната власт или представителите на туристическата агенция.

Подготвили сме най-често срещаните непредвидени ситуации, които могат да изникнат зад граница и как да се предпазите в тях.

[line_list]

  • Какво да правите, ако изчезнат документите ви?

Паспортът, личната карта и двупосочният билет е по-добре да се съхраняват в сейфа на хотела, а със себе си можете да вземете фотокопие. Съхраняването на личните документи ще помогне да се избегнат много проблеми. За съжаление има и случаи, когато вещи и документи изчезват дори и от сейфа в стаята. По тази причина е най-добре да бъдете подготвени и да знаете алгоритъма за действие в тази ситуация.
Първо правило – не изпадайте в паника! Самолетните билети могат лесно да се възстановят, но с личните документи случаят е по-сложен. По закон в случай на загуба или кражба на лични документи на туристите се издава свидетелство за връщане. Това може да стане в консулството (да не се бърка с посолството).

  • Когато възникнат проблеми със закона

Не забравяйте, че след като сте преминали границата на чужда държава всички закони на страната важат и за вас. А също така се препоръчва да спазвате местните обичаи и традиции, особено това се отнася за страни от Африка и Азия. Но все пак няма да е излишно да знаете на какво можете да разчитате, ако не сте могли да избегнете проблеми със закона.

На първо място трябва да запомните, че независимо от причините за задържане, всеки турист има право на среща със служител на родното си консулството в страната на пребиваване. Служителите на консулството са длъжни да проследят случващото се, за да се уверят, че срещу вас не са били нарушени правата на човека, а също да ви предоставят преводач и адвокат.

Препоръчително е да се информирате предварително за телефон и адрес на българското консулство в страната, която ще посетите тъй като самите полицаи често неохотно се свързват с консулството, а понякога просто нямат координатите му.

Но далеч не всички проблеми могат да решат от консулството. Помощ можете да получите само в случай, че по закон консулството е длъжно да я предостави. Например, в такива ситуации като загуба или кражба на документи, станали сте жертва на нападение или транспортна злополука, оказали сте се в ареста или сте пострадали в стихийно бедствие.

Консулството няма да реши проблемите ви с туристическата агенция, да плати престоя ви, както и да заплати услугите на лекари, адвокати и други разходи. В последно време все по-голяма популярност придобива правната застраховка. Тя покрива всички разходи, свързани с извършването на разследване и предоставянето на правна помощ. Също има фирми, които предоставят подкрепа на туристите от чужбина по телефона. Таксите за тези услуги са приемливи, а наборът от въпроси, в които може да се помогне е просто огромен.

Ако смятате, че местните правоохранителни органи ви провокират, задължително намерете възможност да се свържете с българското консулство или изпратете писмено уведомление за този факт. При задържането не си струва да оказвате съпротива, тъй като това може да влоши вашето състояние или полицията да се опита да приложи сила.

В отсъствието на представители на консулството не подписвайте никакви протоколи и други документи на чужд език и не се опитвайте да се обяснявате или споразумявате с местните пазители на реда, тъй като без да знаете може да дадете показания, които да са в основата на обвинение в престъпление.

  • При проблеми с местни жители

Не ходете сами по улиците, правете пешеходни разходки за двама или в група. Задължително вземете със себе си карта на града и се опитайте да ходите по осветени и оживени места. Ако сте се озовали в тъмен участък, не се спирайте в близост до храсти или подлези. Не поддържайте разговори на улицата със скитници, просяци или очевидно болни хора. Не се задържайте твърде дълго пред витрини на магазини, а транспорт чакайте на добре осветени спирки.

Ако някой без видима причина започне да се държи твърде шумно с вас, да ви обижда и ругае, най-добре се постарайте по-бързо да напуснете мястото. Не използвайте на обществени места предмети, напомнящи по форма оръжие, тъй като това може да предизвика полицаите или охранителите към защитни действия, а също така да привлече вниманието на хулигани.

Не купувайте от непознати хора цигари или алкохолни и безалкохолни напитки, тъй като това може да се използва за ограбване или упражняване на насилие.

Ако ви нападне въоръжен човек и поиска пари, чантата, по-добре не се противопоставяйте и изпълнявайте неговите изисквания. В никакъв случай не се съгласявайте на предложение да се повозите в кола с непознати. Напълно вероятно е зад това да се крие намерение да ви ограбят. Ако имате подозрение, че някой ви преследва, то пресечете улицата на другата страна и тръгнете в обратната посока. Ако преследвачите не изостават, то опитайте да се придвижите към многолюдно, осветено място.

[/line_list]