Романтични и зловещи, будещи страхопочитание и възхита, тези каменни съоръжения често са забулени в митове и легенди. Толкова неуловими и мистериозни, колкото мъглите, издигащи се от дъното на рововете, с които обикновено са заобиколени. В Средновековието замъците са служили за крепости, в епохата на Възраждането и Реформацията са се превърнали в резиденции за кралското семейство и дом за много занаятчии, художници и драматурзи. Екипът на Loyal Travel иска да ви покаже, че цялата тази красота може да се види не само в историческите сериали, затова избрахме да ви запознаем с няколко от най-добрите замъци на Стария свят.

Замъкът Бран, Румъния

 

БРАН – Брашов, Румъния

Замъкът Бран е построен на ръба на скала в Карпатите (30 км от Брашов), при границата на областите Трансилвания и Мунтения. Изграден от местните жители и за това те дълго време са били освободени от плащане на данъци в държавната хазна. В целия свят Бран става известен с факта, че веднъж в него е прекарал нощта княз Влад III Цепеш, смятан за прототип на главния герой на романа на Брам Стокър „Дракула“. Една нощувка на княза се оказва достатъчна, за да получи замъкът завинаги имиджа на „гнездо на вампири“. Добавка към това е и доста зловещият интериор, състоящ се от лабиринтни зали и стаи, и се получава готов декор за филм на ужасите. Между другото, замъкът Бран е обявен за продажба.

АЛКАЗАР – Сеговия, Испания

АЛКАЗАР – Сеговия, Испания

Най-красивият испански замък, който се издига на скала в град Сеговия, през вековете е бил успешно ракошна кралска резиденция (тук е била коронована Изабела), градски затвор и военен гарнизон за офицери. Съвременният замък в сегашния му вид е само копие, възстановен след пожара през 1862 година по скиците от XV век.
В Алказар има старинни гоблени, рицарски доспехи, фантастични златни тавани и удивителната красота на витражите (стъклописите) – Средновековие в чист вид. Може би най-интересните зали са Тронната (запазила оригиналното оформление в мавритански стил) и Оръжейната – с най-богатата колекция от оръжия от различни епохи. Също така си заслужава да се види малкия параклис – тук е венчан крал Филип II. А преодолявайки 152-те стъпала, не забравяйте да направите няколко отлични панорамни снимки от върха на кулата Хуан II.

УИНДЗОР - Уиндзор, Великобритания

УИНДЗОР – Уиндзор, Великобритания

Уиндзор е най-известният замък в света и хиляди години символ на британската монархия. Разбира се, от тази нормандска цитадела, построена през 1070 г. от Уилям Завоевателя, не е останало почти нищо. През своята могъща история замъкът Уиндзор е преживял множество реконструкции и разширения. Сдобил се е с нови стени, кули и параклиси, опитвайки се едновременно да играе роля на кралски дворец, където са се организирали пищни приеми и взимали съдбовни решения, и на крепост, която да устои на всяка обсада.
Обстойна обиколка на Уиндзор ще отнеме минимум половин ден, а да запомните имената на многото монарси ще стане трудно още след първия час. Сред най-посещаваните са Кръглата кула, която ако заобиколите може да се окажете на Северната тераса на замъка (страхотна наблюдателна площадка); Официалните апартаменти, отрупани с произведения на Рубенс, Ван Дайк и други велики художници; Тронната зала, в която се посвещават в рицари новите членове на ордена на Жартиера; параклисът „Сейнт Джордж“ – кралска гробница и стандарт на английския перпендикулярен готически стил; парка на замъка, към който води дълга алея.

Пражки замък

ПРАЖКИ ЗАМЪК – Прага, Чехия

Пражкият замък е не само задължителен елемент във всеки туристически маршрут в чешката столица, но и действаща резиденция на главата на държавата. Всеки владетел последните 500 години – от императорите на свещената Римска империя до президентите на социалистическа Чехословакия – са се опитвали да прекроят резиденцията в собствен стил. В крайна сметка днес Пражкият замък е с най-висока гъстота в Чехия на архитектурни и исторически паметник на квадратен метър: Златната уличка, Катедралата „Свети Вит”, художествена галерия и др.
Главната атракция на Пражки замък е смяната на почетния караул пред президентския дворец. Фанфарите, маршовите стъпки, красавците-гвардейци са като навсякъде. Но по отношение на разкоша пражския караул не може да се сравни с никой друг. Униформите на президентските гвардейци са направени не къде да е, а в Холивуд. Те са дело на дизайнера Теодор Пищек, направил костюмите за филми като „Амадеус“ (за които печели Оскар) и „Народът срещу Лари Флинта“.

НОЙШВАЙНЩАЙН - Бавария, Германия

НОЙШВАЙНЩАЙН – Бавария, Германия

Нойшванщайн е включен в списъците за най-фотографирани замъци в света, а колоните от туристи към него понякога се простират в продължение на километри. Предпочетен е за лого на Уолт Дисни, ползван като прототип на замъка на Спящата красавица. Посещението му през зимата е още по-приказно, тъй като по това време на годината е обвит в мъгла, която му придава нереалистичен ефект.
Историята на създаване на замъка е свързана с приказки и легенди. Големият им любител – Лудвиг II – решил да въплъти на живо образа от приказките на кралски дом в съчетание със замъка на вълшебник. През 1869 г. владетелят на Бавария наредил да се започне строителството на висока планинска скала в близост до град Фюсен. Необичайно красивата сграда е била построена за 22 години, но неговият главен обитател – кралят на Бавария – към този момент, за съжаление, вече бил починал.