Да бъдете здрави, докато пътувате, е възможна мисия, стига да не забравяте няколко прости правила.

Храненето.

Храненето, когато сте на път, заплашва да излезе извън контрол, ако не се погрижите за него. С какво да започнете? Ами, разбира се – със закуската. Именно закуската може да планирате добре, преди да излезете навън и да преследвате начертания от вас амбициозен и натоварен маршрут. Предлагам ви да закусите питателно и здравословно, така че да сте сити поне до обед. Винаги може да вземете и малко плодове и ядки в раницата, за да може да се подкрепите по пътя, докато намерите подходящо място, на което да обядвате/вечеряте.

Движението.

Сигурно си мислите, че движението докато сте на път е достатъчно. А познат ли ви е сценария, в който краката ви болят, отекли са и се чудите как ще изкарате следващите дни от екскурзията и планираните десетки километри? Същото болезнено състояние може да сполети кръста и гърба, които сте натоварили с тежката раница и дългите часове, в които сте стояли прави. Решението за това е йога или няколко упражнения, които да накарат тялото да релаксира и мускулите да се отпуснат след дългия ден.

Хидратацията.

Oт изключителна важност за здравето е да не оставате обезводнени. Забравете за газираните напитки и соковете, а заложете на водата и чайовете. Те ще поддържат естествения воден баланс на тялото и ще ви дават енергията, от която се нуждаете. За хидратация на кожата може да използвате кокосово масло, което да носите в малко бурканче в раницата.

Защитата на кожата и очите.

Не забравяйте за очите и кожата. Винаги използвайте слънцезащитен крем за откритите места по тялото и носете очила, които да защитят очите ви, не само от слънчевите лъчи, но и от праха и замърсяванията по улиците. Нали знаете, че тези правила важат и за зимните месеци, когато слънцето е по-ниско?

Хигиената.

Понякога забравяме, че здравето по време на пътуване е обвързано и с хигиената. Мийте ръцете си на течаща вода тут, носете винаги пакетче с носни кърпички, мокри кърпички и антибактериален гел. Наистина вършат чудеса.

Почивката.

Забавлявайте се. Отпуснете се. Почивайте. Най-важното за здравето е да поддържате ума си в добра кондиция. Не мислете за задачите, които ви чакат, за работа, за проблеми или за въпроси, които ви тревожат. Дори не мислете дали пътуването ще мине добре, дали ще успеете да видите всичко, дали полетите ще са навреме, дали хотелът ще е наред, и т.н. Просто се отпуснете и се насладете на момента. Наспете се и събирайте добри впечатления и спомени, защото след дългите обиколки, всеки има нужда от дълъг възстановяващ сън.

Намасте!