Градът, който никога не спи, модерното лице на Израел, Тел Авив е вълнуващ, разнообразен и шарен. Като развлекателен център на Израел, разположен на брега на Средиземно море, градът е пълен с възможности за забавление, ресторанти, барове, кафенета, лъскави бутици.

Тел Авив е алтернативен, оживен и ярък, и някак си град като никой друг. Хората са добронамерени, приветливи, позитивни, открито мислещи и либерални. Атмосферата и енергията на Тел Авив е супер позитивна, освобождаваща и релаксираща.

Ако вече сте взели решение да посетите Израел и Тел Авив, чудесно! Ако пък не, силно ви препоръчвам да добавите Израел към списъкът Ви с места за посещение. За тези, на които им предстои пътуване до градът, който никога не спи, ето какво да видите и правите в Тел Авив.

Плажът в Тел Авив

Лично аз прекарах по-голямата част от престоя си в Тел Авив на плажа. Плажът на Тел Авив е изненадващо хубав! Защо изненадващо? Ами, защото лично аз не очаквах плаж, който се намира на няколко метра от центъра на града и най-натоварената му улица да е толкова чист и приятен. А той е.

Местните жители също прекарват голяма част от свободното си време на плажа – разхождайки се по плажа, релаксирайки на плажа, играещи игри, пушещи шиша, пиейки бира, наслаждавайки се на залеза и т.н.

Плажът на Тел Авив е прекрасно място за наблюдаване на залеза. А телавивските залези, поне по мое мнение, са наистина много красиви.

Старият град Яфо

Яфо е древен пристанищен град, който в последствие се разраства до Тел Авив. Към днешна дата, Яфо е най-старият квартал на Тел Авив. Той е едно от най-старите селища с света, като в него са открити археологически находки от 18 век пр.н.е.

Старият град Яфо е много по различен от останалата част на Тел Авив. Из неговите старинни улици ще откриете исторически каменни сгради, църкви, много ресторанти и галерии. В Яфо ще откриете още така и Яфският битак, където можете да намерите всичко от сувенири до антики и куп други готини неща.

Яфо е още и център на българските евреи.

Кармел Маркет

Това е най-големият открит пазар в Тел Авив. Тук се продава всичко от храна, подправки, свежи плодове и зеленчуци до дрехи, козметика и сувенири. Пазарът се счита за едно от най-евтините места в града. На пазара Кармел ще намерите и най-евтината фалафел пита, която струва само 7 ILS, или 3.30 лв.

Парти

Освен всичко останало, Тел Авив е парти град и както вече го нарекох няколко пъти до тук, е град, който никога не спи.

Телавивчаните обичат да се забавляват и да танцуват. Нощният живот на Тел Авив със сигурност е нещо, което трябва да видите и опитате.

Уличното изкуство

Разхождайки се из Тел Авив, ще забележите галерията, която се е получила от множеството улични творби. Някои артисти директно засягат политически проблеми, докато други просто разкрасяват улиците с техните рисунки и графити.

Ако сте фен на уличното изкуство, то в Тел Авив има много и ще Ви бъде интересно да откривате нови творби зад почти всеки ъгъл в града.

Баухаус архитектуарата

Тел Авив е известен със своята уникална Баухаус архитектура. През 30-те и 40-те години на миналият век към Израел има засилена вълна от имигранти от Германия. По това време, двама германски архитекта почитатели на баухаус архитектурата започват да строят сгради за еврейските имигранти от Европа. Те превръщат Тел Авив в “Белият град“, който попада под егидата на ЮНЕСКО през 2003 г. , за най-голяма концентрация на Баухаус архитектура в света.

Ротшилд булевард

Ротшилд булевард е една от главните и най-известни улици в Тел Авив, а също така и една от най-скъпите. Булевардът се е превърнал в туристическа атракция и разхождайки се по него ще срещнете по пътя си множество галерии, театри, бутици, ресторанти и т.н.

Друга известна улица в Тел Авив и Дизенгоф. Там са концентирани множество барове.

Около Израел, еднодневни екскурзии

Тел Авив сам по себе си е достатъчно интересен град и ако в плановете Ви фигурира само той, бих Ви посъветвала да отделите ден или два от престоя си в Тел Авив за еднодневни екскурзии. Израел е малка държава, така че еднодневните екскурзии са доста популярни и удобни за опознаване на повече от Тел Авив.

Къде да отидете на еднодневна екскурзия от Тел Авив?

Йерусалим

По принцип, бих препоръчала на всеки, който планира да посети Израел, да прекара поне 2 дни в Йерусалим, но ако нямате такова време, то тогава задължително трябва да се разходите до светият град поне за един ден.

Хиляди хора ежегодно изминават Виа Долороса, която се смята, като част от пътят, който Христос е извървял на път за разпятието си. В Йерусалим се намира и църквата, в която се смята, че Христос е погребан. Това място, естествено, гъмжи от туристи, но ако предстaвлява интерес за вас, не го пропускайте.

Друго свято място в светия град е Стената на плача. Всеки ден стотици евреи го посещават, за да се молят.

Старият град на Йерусалим е друго място, което да не пропускате в светия град. Дори и да не искате, най-вероятно ще се изгубите в него, защото е един объркан лабиринт от малки и тесни улички.

Мъртво море

Мъртво море е една от най-популярните дестинации в Израел. Представлява солено езеро, което е разположено между Израел, Йордания и Палестина. Мъртво море е най-ниската точка на Земята, като е разположено на 430 метра под морското равнище.

Освен, че е най-ниската точка на Земята, Мъртво море е също така и една от най-солените водни площи, поради което животни и растения не могат да живеят в него.

Това, което привлича най-много туристи обаче е фактът, че влезеш ли в Мъртво море започваш да се носиш свободно по повърхността му и не можеш да потънеш. Има ограничения къде и до къде може да се влиза, защото въпреки че теоретически не можеш да потънеш, е опасно поради високата си соленост.

Крепостта Масада

Масада е крепост в Юдейската пустиня, в близост до Мъртво море. Легендите разказват, че еврейски патриоти обитавали крепостта до проникването на римската армия. 960 евреи извършили масово самоубийство, за да избегнат улавянето, въпреки това само 28 тела са били открити.

Крепостта разкрива хубави гледки към пустинята и Мъртво море.

Западен бряг (Палестина)

Ако искате да научите повече за конфликта между Израел и Палестина, и за това как живеят палестинците, една еднодневна екскурзия до Западният бряг ще Ви разкрие достатъчно много.