Пленителната италианска област Калабрия е добре позната сред пътешествениците, благодарение на своята прекрасна природа, множество забележителности и разбира се, изкусителна кухня! За да ви докажем колко неповторим може да бъде вкусът на Калабрия, ще ви разкажем за най-апетитните месни ястия, които можете да опитате там.

Nduja

вкусът-на-калабрия
Nduja / Снимка: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nduja_mit_Brot.jpg

Първото ястие, с което ще ви запознаем е сред най-известните и любими храни на местните жители! Nduja представлява мек, пикантен салам, приготвен от свинско месо, чушки и подправки. Калабрийският вариант на ястието се базира на френския andouille, въведен през 13-ти век от Ангевините. Населението на областта обикновено гарнира деликатесът с хрупкав хляб и пресни макаронени изделия.

Caciocavallo

вкусът-на-калабрия
Cociocavallo / Снимка: http://www.trans-alpes.com/produit/sortie-journee-turin-et-suse-italie-special-stations/

Следващият ни официален представител на калабрийската кухня ще ви изненада с нетрадиционната си форма и чудновато име. В буквален превод „Caciocavallo“ означава „сирене на кон“. То представлява специален сорт сирене, оформено като сълза, зареди начинът, по който се оставя да съхне. Вкусът му е приятно солен, а местните често прибягват до него когато искат да овкусят подобаващо месо или макаронени изделия и по-специално – лазаня.

Ciambotta

вкусът-на-калабрия
Calambotta / Снимка: https://myyearwithchris.wordpress.com/2012/05/20/italian-vegetable-stew-ciambotta/

Можете да сте сигурни, че патладжанът е навсякъде в Калабрия! Той приема всякакви форми, но се използва главно като подправка върху тестени изделия и меса. Ciambotta е лятна зеленчукова яхния, съдържаща патладжани, тиквички, чушки, картофи, лук, домати, чесън, босилек и зехтин. Ястието обикновено е вегетарианско, а рецептата за него варира от град до град.

Pignolata

вкусът-на-калабрия
Pignolata / Снимка: http://ricette.giallozafferano.it/Pignolata-al-miele.html

Преминавайки към по-сладката част на Калабрия ще ви запознаем с десерта „pignolata“. Тези прекрасни пържени медени топчета първоначално идват от сицилианска рецепта, която през годините става много популярна в региона, особено в град Реджо Калабрия. Специално ще намерите огромно разнообразие от този десерт в сладкарниците по време на големи празници като Коледа.

Liquore al bergamotto

вкусът-на-калабрия
Liquore al bergamotto / Снимка: http://bergamot.it/ricetta-liquore-al-bergamotto/

Апетитната ни обиколка из вкуса на Калабрия непременно трябва да завърши с една ободрителна напитка. Местните го наричат „liquore al bergamotto“, а ние ще ви го представим просто като една освежаваща чаша местен ликьор, направен от 90-градусов алкохол, малко захар и специална местна съставка – ароматно етерично масло.