Ако искате да разберете откъде изгрява слънцето в Македония , насочете се на изток към малкото планинско градче Берово. Разположено под склоновете на Малешевските планини, заобиколено е отвсякъде с рамка от борова, букова и дъбова гора. През клоните и височината на дърветата надниква Беровското езеро, даващо усещане за недокосната красота, която си заслужава да се види и преживее. Ако решите да посетите Берово, не бързайте да стигнете по-рано с автомобил. Изкачването с кон нагоре ще открие невероятните гледки на този планински район, ще минете покрай старинна чешма и ще стигнете до Обозна – най-високото място, с надморска височина от 926 метра.

Берово – македонската Швейцария

Берово, Македония

Тук спрете, излезте от колата и дишайте дълбоко. Ще усетите чистия планински въздух с висока концентрация на кислород и остротата на планинския вятър. В далечината ще забележите планинските върхове, покрити от снежната кристална белота и ще се уверите в безупречната красота, която ни най-малко не отстъпва на тази на швейцарските Алпи. Именно затова мнозина наричат Берово малката Швейцария.

Традиции

Берово, МакедонияБерово като революционен град е известен със славния Ильо войвода (Дядо Ильо Малешевски) и Димитър Беровски. Има около 13 000 жители, които съхраняват културно-историческото наследство и се грижат за традицията, музиката, храната, фолклора. Поддържането на старите техники и използването на съвременни инструменти за създаване на разнообразни продукти, е характерно за повечето занаяти тук. Майсторите от малешевския регион са известни с високото качество на изработка на всякакъв вид дърворезба-плитка, дълбока, скулптурна. Кожухарството и златарството като занаяти са били неразделна част от ежедневието на беровци, а пчеларството като занаят има дълбоки корени тук.

Зимна почивка

Хотел Манастир, Берово - кухняОпитайте да наминете зимната почивка към Берово. Модерните хотели, които са запазили автентичността на малешевската традиция ще Ви предложат вкусни, екологични и здравословни храни. Препоръчваме да опитате беровското сирене, бито масло, печено сирене, местния кашкавал, извара, мътеница, както и специалитетите от малешевски картофи комбинирани с кашкавал. А за десерт – сладкиш от диви горски плодове, отгледани от природата. Уникален отличителен белег на Берово са питите и качамакът на местните жители. Никога няма да забравите вкусния зелник, замесен със сърдечност и доброта.

Гостоприемство

А когато се изморите от разходките из планинските пътеки и посещението на старовековните църкви Св. Архангел Михаил, Богородица и Рождество на Пресвета Богородица, ще намерите топла стая, в която се чува само пукането на дървата в камината и топъл чай от билки. Това ще Ви отпусне и даде енергия за следващия ден. Ако пък случайно настинете, не се притеснявайте. В Берово почти на всяка крачка може да се намери широко известния боров сироп, който за ден-два ще почисти белите дробове и ще Ви накара да се почувствате здрави и щастливи.

Много от хората в Берово ще Ви предложат гостоприемство, въпреки че не ви познават, ще Ви почерпят със сладко от сливи или диви ягоди, със сок от бъз. Ще разкажат за Берово, а Вие ще искате още дълго, дълго да останете в това очарователно място, което техните истории правят още по-уютно.

Ето и едно кратко видео за Берово: