Лисабон е най-западната европейска столица. Европейският континент свършва при нос Кабо да Рока в близост до града, а зад него се простира само необятният Атлантически океан. В Лисабон няма много исторически забележителности – през 1755 г. градът е почти напълно разрушен от земетресения и причинените от тях цунами и пожари, но скоро се съживява от руините по проект на маркиз де Помбал. Въпреки това, в Лисабон на всяка крачка можете да срещнете напомняния за имперското минало на града: величествени катедрали, елегантни дворци, грандиозни паметници на крале и маркизи.

Според нас, най-важното заради което си струва да дойдете тук са дългите разходки по лисабонските улици. В града можете цял ден без умора да се изкачвате и спускате по стръмни улици, често преминаващи в стълбища, с изглед към божествените азулежу (изрисувани плочки по стените на къщите), да правите снимки на чаровните прозорци с цветни саксии, малките балкончета и живописно развяващото се на тях бельо, да послушате звуците на градския романс фадо и звученето на португалски език – леко фъфлещ и безумно красив.

Екскурзии до Португалия

Развлечения и забележителности на Лисабон

Историческото ядро на града – замъкът Сао Хорхе, е крепост на висок хълм, служеща до 1147 г. за резиденция на мавританския емир, а след това чак до 16-ти век дом на португалските крале. Името си замъка Сао Хорхе е получил в чест на светеца покровител на Англия (Сейнт Джордж), когато 14-ти век между страните е бил сключен съюзнически договор. Замъкът нееднократно е възстановяван, а вътрешното му пространство не е запазено.

Фасадите на почти всички къщи са украсени с причудливите рисувани керамични плочки – азулежу. В такава техника са изпълнени и указателните табели с имена на улици и номера на къщи.

Земетресението 1755 г. превръща града в руини, пощадявайки само няколко сгради. Сред тях са катедралата „Se de Lisboa”, построена 1150 г. на мястото на разрушена след обсадата 1147 г. джамия. От манастира „Кармо”, който е основан през 1389 г. от ордена на кармелитките, са запазени само стените и извисяващите се в небето готически арки, които представляват неописуема гледка. Сега в манастира се намира Археологическият музей. Като цяло музеите в Лисабон са интересни и всички могат да се обиколят за един ден.

Пристанището

Лисабонското пристанище е в устието на река Тежу и сред най-важните в Атлантическия океан, водейки историята си от 13-ти век. Пристанището винаги е играло важна роля в живота на града: оттук португалските каравели са се отправили на своите прословути плавания. Експедицията на Васко да Гама, тръгвайки от Лисабон, първа е достигнала бреговете на Индия. Тук са акостирали огромни търговски кораби, натоварени със скъпоценни камъни, подправки, коприна и черни роби. А по време на Втората световна война в лисабонското пристанище са се стичали бежанци от цяла Европа с цел да отплават към САЩ. Днес това е голямо търговско и пътническо круизно пристанище.

Статуята на Христос

За разлика от всички останали европейски страни Португалия успява да избегне участие във Втората световна война. Португалците смятат, че това се е случило, защото Бог е чул техните молитви. В знак на благодарност жителите на страната щедро са жертвали пари за изграждането статуя на Христос – копие на бразилската статуя и през 1959 г. 28-метровата статуя е издигната над града на пиедестал с височина 84 метра. Днес статуята на Христос има специално значение в духовната култура на Португалия. На мястото, където се извисява статуята, двата бряга на реката се съединяват чрез моста „25 април” (преди носещ името на Антонио Салазар), който напомня на моста „Голдън гейт” в Сан Франциско. В града има много площадки за наблюдение, достъпът до които е осигурен от асансьори, лифтове и трамвайни линии. Но най-добрата гледка към града се открива от южния бряг на реката, от подножието на статуята на Христос.

Дворците на Лисабон

Величествени дворци от различни векове са още една съществена забележителност на Лисабон. Дворецът „Ажуда” е построен в неокласически стил и на мястото на разрушения от земетресение кралски дворец от 15-ти век. Отворен е за туристи. Дворецът „Сао Бенто” в центъра на Лисабон е служил като парадна сграда на бенедиктинския манастир през 17-ти век, а след 1755 г. е преустроен. Сега в него заседава португалския парламент. В околностите на Лисабон също могат да се видят пищни дворци: бароковият дворец „Мафра” – най-големият кралски дворец в Португалия и дворецът „Кейлуж” в стил рококо.

Белен

Дори, ако сте в столицата само за няколко дни, струва си да посетите Белен в покрайнините на Лисабон, където се намира манастирът на йеронимитите (манастир Жеромимуш), построен в началото на 16-ти век в стил мануелино (смес от готически и арабски елементи с морска символика) в чест на успешното завръщане на Васко да Гама от Индия. В централния храм на манастира се съхранява саркофаг с останки от прочутия мореплавател. За охрана на пристанището при манастира е построена наблюдателна кула-фар, също останала до наши дни – Беленската кула. Тук са Беленският дворец – официалната резиденция на президента и Паметника на първооткривателите, контрастиращ с околния пейзаж.