Не е тайна, че по време на всяко пътуване най-голямото перо на ежедневните разходи е храната. Колкото и да сте гладни по време на пътуване за духовна храна, рано или късно идва момент, в който най-много започва да ви вълнува въпроса за засищане на глада и търсенето на храна за тялото. За повечето туристи това не представлява проблем. Те винаги са готови да плащат за богат обяд или вечеря от 20 до 100 евро. Въпреки това, ако не ви е присъщо подобно разточителство и всяка стотинка е разчетена, то в повечето страни без особено усилие ще можете здраво да хапнете, плащайки само около 1 евро. Екипът на Loyal Travel ви представя 7 страни, в които можете да хапнете за малко пари – от 1 до 5 евро.

Във Франция всичко е неприлично скъпо, това се отнася и за храната. Въпреки това, тези които искат да спестят, могат да седнат не вътре в кафенетата, а на откритите тераси – там често има специални цени на менюто. Или да се хранят не в автентични парижки ресторанти, а в азиатските кафенета, които във френската столица са едва ли не стотици и за обяд трябва да платите не 15-20 евро, а само 5.

Вкусно и евтино може да похапнете и в Мароко. Ако ви устройва на обяд да не консумирате алкохол, а ваши сътрапезници да бъдат изключително местни жители, то за едно-единствено евро можете да си купите огромен (с размер едва ли не на истински хляб) сандвич с пилешко месо, риба тон или с всякаква друга плънка, както и огромна купа със салата, ако предпочитате по-лека храна. А за евро и половина на масата си ще имате пиле на грил, салата и половин килограм пържени картофки.

Цените в Португалия могат да угодят на всеки средностатистически турист. При това, колкото повече се отдалечавате от Лисабон, толкова по-малко ще похарчите за всичко, включително и за храна. Ако искате да похапнете за 1 евро, обърнете внимание на любимата на португалците зелева супа – калдо верде. Голяма чиния от това ястие може да струва половин евро. За останалите 50 цента можете да си купите хлебче и чаша вино.

Намирайки се в Белград, непременно обърнете внимание на местните пекарни. Тук само за 1 евро можете винаги да купите пресни хлебчета, сандвичи, палачинки, закуски или дори порция пица.

Много от нашите сънародници казват, че да си устроят евтина закуска, могат почти навсякъде във Виена. Първото нещо, което си струва да се опита в този град, разбира се, са известните виенски наденички. Те се продават направо на улицата, в специализирани павилиони. Всичко, което трябва да направите, е да изберете вида на гарнитурата. Видът на наденичката може да бъде печена, с червен пипер или дори лебервурст. В допълнение се предлага хрупкава питка, кисели краставички, горчица и много други екстри. За 1 евро по улиците на Виена можете да си купите също пакетче хрупкави пържени картофи или да си вземете от топлата витрина на някой супермаркет хлебче с наденица и чаша бира. Вкусно и евтино!

За да похапнете вкусно в Испания само за 1 евро, със сигурност трябва да посетите град Кастельон, а по-точно местното кафене „SELLA“, което се намира на улица „RÍO SELLA” 14. Тук, в продължение на една седмица, можете да се насладите на изобилие от истински испански ястия: паста „Болонезе“ ще ви чака в понеделник; паста с морски дарове или, както ги наричат, „Федуя“ се предлагат всеки вторник и събота; апетитни кокошка в чеснов сос радва посетителите в сряда; в четвъртък и неделя се сервира паеля. Вярно е обаче, че да за да опитате нещо толкова вкусно и евтино, ще трябва предварително да резервирате за себе си маса. А ако не успеете да направи това, то купете си за 1 евро 0,5 литра местно вино, парче сирене, хляб, малко маслини и се насладете на истинска средиземноморска вечеря.

  • Египет

Въпреки неугледния вид на египетските ресторанти за бързо хранене, храната там е вкусна и здравословна. Да, макар и да е твърде евтина. Най-често срещаният вариант на египетски обяд е чиния кошари. В чиния за еднократна употреба се поставят ред юфка, ред ориз, ред леща, а всичко това се поръсва с пържен лук и се полива със сос от домати. Звучи странно, но на вкус е много добре. И най-приятното: порция кошари с напитка, както и фалафел с вегетариански шницел в мексиканска царевична питка струва само 1 евро.