Колоритен Тайланд има репутацията на слънчева и гостоприемна страна. В същото време хората, които не са запознати с тайландските традиции и подведени от стереотипите, рискуват да останат с негативни спомени, запознавайки се с тази екзотична държава. За да имате прекрасни впечатления от Тайланд, не правете често срещани грешки:

1. Да имитирате поведението на местните жители

Сред тайландците е прието да се покланят при посрещане и в знак на благодарност, събирайки по специален начин ръце пред себе си. Не се опитвайте да копирате поклона като отговор на този жест: той има много варианти, които имат различно значение. Ако все пак сте сигурни, че можете да направите този поклон, запомнете, че европейците в Тайланд не трябва да се кланят първи в знак за поздрав, а също и при извършване на покупка.

2. Лекомислено да купувате скъпоценни камъни

Покупка на скъпоценни камъни в Тайланд, без да се страхувате, може да направите само в тези магазини, чиито врати са маркирани с надписа Jewel Fest, гарантиращ че купувате истински скъпоценни камъни със сертификати, а не стъкло. В същото време, дори и във фабриката за бижута, която се посещава при всяка екскурзия до Банкок, има риск да закупите некачествени бижута. Тук се продават истински скъпоценни камъни, но на незапознатите туристи предимно се предлагат камъни с дефекти на завишени цени.

3. Да игнорирате правилата на поведение

Традиционният приятелски или дори интимен жест – докосването на косата, погалване по главата – в Тайланд е забранен. Главата на човека се смята за свещена и докосването й се счита за обида на духа, който живее в нея и пази човека. Въобще, по-добре избягвайте да показвате пред хората там всякакъв израз на чувства, дори и към своя партньор: независимо дали сте женени, да се прегръщате и държите за ръце е неприлично. В същото време, на прегръдките на двама мъже тук е прието да се гледа спокойно: това се смята просто за приятелски жест.

4. Да проявявате неуважение към важни за тайландците символи и личности

Влизайки в будистки храм, имайте предвид в главата си няколко важни правила на поведение. Събуйте си обувките пред входа преди да влезете, покрийте голите си рамене и колене с дреха, не стойте с кръстосани крака в присъствието на будистки монаси, независимо дали седите на пода или на стол. Освен това, седейки, уверете се, че вашите стъпала не са насочени към изображението на Буда. Статуите на това божество се считат за свещени и неприкосновени обекти. Не по-малко страхопочитателно тайландците се отнасят и към своя монарх. За обида или оскърбление на краля и неговия образ, в това число и на местната валута, се налага тежко наказание, в това число и лишаване от свобода.

5. Преувеличаване степента на свободата на нравите

Главните туристически центрове в Тайланд – Банкок и Патая, имат репутация на градове на платената любов, където може да си намерите компания за през нощта лесно, тъй като тук има огромен брой жрици на любовта от всяка възраст и… пол. Но в действителност в секс-индустрията са заети не повече от 1% тайландци, затова внимавайте с флиртовете с местни момичета. Само докосване по рамото може да се окаже силно оскърбление за тайландката и да ви донесе куп неприятности..

Отправяйки се на почивка или екскурзия към островите на Тайланд не забравяйте да си подарите не само изкушаващо пътешествие в едно от най-красивите тропически кътчета на планетата, но и прекрасна възможност за активна почивка с яхта. Вятър в косите, слънце, гмуркане в прозрачните топли води, откривайки невероятен подводен свят – това е истински рай! Пътешествието с яхта ще ви обогати с нищо несравними загадъчни и съблазнителни приключения. Каним ви на незабравимо пътуване с луксозна яхта из островите на Тайланд!