Една от най-неприятните ситуации при пътуване са неочакваните разходи, които са свързани с местни данъци или такси. Част от тези разходи могат да се включват в цената на екскурзиите, но много от таксите трябва да се плащат на място. Нашият екип е подбрал за вас топ 10 на плащанията, за които не бива да се забравя в хода на пътуването, а също и няколко съвета, как да си спестите тези разходи.

1. Такса за влизане

Много хора забравят да включат таксата за влизане в даден град или държава в графа разходи. Между другото, тази такса много често се заплаща с пристигане на място , а не се включва в цената на билета (например, във Венеция или Тайланд). Обикновено размерът на тази такса не надвишава 20-50 евро, но има и изключения от правилата. Така че, не забравяйте да поискате информация от вашия туроператор за таксата влизане, ако отивате в страната за първи път.

2. Визови разходи

Освен с таксата за влизане, може да се сблъскате и с визови такси, които зависят от това колко дълго ще останете в страната. Проверете преди началото на пътуването трябва ли да плащате такса за виза самостоятелно и ако да, в какъв размер.

3. Теглене на пари в брой с карти и обмен на валута

В чужбина вие вероятно ще се сблъскате с комисиони за международни транзакции, които ще ви се удържат от банката-титуляр на вашата кредитна карта. Подобни комисиони могат да ви вземат и за операции с дебитни карти. Уточнете условията по вашите карти преди отпътуването от страната, за да не останете изненадани при получаване на месечния си отчет. Също така – инсталирайте си удобно приложение за обмен на валута на телефона, за да имате под ръка винаги доброто справочно ръководство за актуалните валутни курсове.

4. Непредвидени разходи за здраве

Може да ви се струва, че най-тежката част от пътешествието е полетът или пътуването с автобус до там и обратно. Въпреки това, на фона на другите непредвидени ситуации, тези пътувания ще ви се сторят цвете. По време на почивката или екскурзията си ние често правим неща, които никога не правим в обикновения живот – от алпинизъм и конна езда до уиндсърфинг и дайвинг.

Освен силните усещания и удоволствието, рискувате да получите по време на тези забавления и травми. В случай на сериозни наранявания ще помогне медицинската застраховка, обаче при синини, разтежения и крампи, трябва да се справяте сами. Подобна неприятност не е задължително да се случи на 100%, но все пак заделете си за медицински разходи определена сума в картата или в брой.

5. Хранене по време на пътуването

Става въпрос не за вечерните посещения в ресторанта или обиколките по пазарите, а за храненето по пътя. Особено силно влияние ще окажат на вашия семеен бюджет тези разходи, ако се сблъскате със закъснение или отмяна на полет, в края на краищата, по летищата често цените на храните са космически.

За да оставите парите си, докато чакате, в безмитния магазин, а не в кафенето, вземете нещо за хапване със себе си от дома си преди да тръгнете или от магазина за хранителни стоки преди да отпътувате. Ако полетът се забави твърде много, свържете се със своята авиокомпания и попитайте относно купон за хранене. Доста често превозвачите имат такава услуга в подобни ситуации.

6. Плащането на услуги на мобилен оператор

Преди да включите международен роуминг на мобилния си телефон, запознайте се с тарифните планове на мобилните оператори за обаждания от чужбина. Може би ще намерите по-добро предложение от друга фирма. Освен това прогресът не стои на едно място. Днес много хотели и ресторанти предлагат Wi-Fi безплатно или срещу съвсем символична такса. На чаша кафе ще можете да се обадите на родителите си по Skype или чрез социална мрежа много по-евтино, отколкото да се свързвате по мобилния телефон и да опитвате да обясните на роднини и близки, че при вас всичко е наред.

7. Туристическа застраховка

Независимо от това, дали ще се наслаждавате на екзотични плажове или ще се отдадете на алпинизъм в Европа, туристическата застраховка е доста полезна при пътуване в чужбина. Тя не само осигурява здравна защита, но и помощ при отмяна или преместване датата на пътуването. При относително малки разходи тя ще ви помогне в случай на форсмажорни обстоятелства за десетки пъти повече пари, отколкото ще вложите като разход за нея.

8. Бордови и багажни разходи

Често срещана ситуация за пътуващите по въздух – откриват скрити такси за услуги и наднормено тегло. Моля, прочетете внимателно правилата на вашия превозвач преди да започнете да опаковате куфарите. Дадена авиокомпания може да оцени наднорменото тегло толкова скъпо, че няма смисъл да носите допълнителен чифт маратонки, ако той ще ви струва солено. Още едно перо в разходите – храната и достъпът до интернет по време на полет. Проверете цената на Wi-Fi на борда и помислете внимателно дали трябва да бъдете онлайн тези 3-4 часа.

9. Услуги на хотела

Немаловажен елемент – платени и безплатни услуги в хотела. Попитайте вашия туроператор и персонала на хотела за кое ще трябва да плащате и кое може да се ползва безплатно. Минибар в стаята, достъп до интернет, ползване на пералня, румсървис – това далеч не е пълния списък с услуги, за които могат да ви таксуват допълнително. Предварително уточнете тези подробности, за да не ви се стори сметката за плащане при напускане гръм от ясно небе.

10. Стихийни събития

Отправяйки се на пътуване в чужбина за екскурзия или почивка, още повече за първи път, непременно искате да прекарате незабравимо времето си. Ако вашето пребиваване в страната съвпадне с някакъв национален празник, ще се уверите, че едно незабравимо събитие може да възникне от нищото и да се случи само веднъж в живота ви. Затова включете в своя бюджет разходи за такива екстремни приключения, за да не съжалявате по-късно за пропуснатите възможности.