Знаете ли, че по света има доста атракции, които са напълно достъпни? Направо са си безплатни. Някои мегаполиси като Лондон и Ню Йорк разполагат с достатъчно подобни забележителности, с които да запълниш седмицата си. В други дестинации пък ти искат пари за нещо толкова простичко, като да надзърнеш през вратата (Гранд Казино, Монте Карло), да седнеш за няколко минути (Ла Рамблас, Барселона)….

Но ето някои забележителности, които са напълно безплатни:

Ботаническата градина The Kensington, Лондон

Разполага с три различни градини и покрива над декар и половина територия. За нещастие тази известност на градината означава, че доста често е затваряна за специални събития.

Уличното изкуство, Буенос Айрес

Аржентинската столица разполага с много на брой съседни улици, старателно украсени по изкусителен начин. Такива улици са “Ла Бока”, Каминито и “Селе Ланин”. Официалният туристически сайт на Буенос Айрес предлага възможности за теглене на карта на града.

Базиликата Свети Петър, Ватикана

Освен че това е един от най-светите места за католиците, Базиликата Свети Петър е най-големият християнски храм. Той може да побере над 60 000 души. В него има творби на Микеланджело, Рафал, Браманте и много други.

Смитсониан, Вашингтон

Един от най-големите образователни комплекси в света предлага атракции като Въздушен и Космически музей, Музей на американската история, Национален исторически музей и Национален зоологически парк.

Нотр Дам, Париж - Катедрала

Катедралата Нотр Дам, Париж

Една от най-забележителните сгради в света. Катедралата Нотр Дам е строена повече от 200 години. Известна е с виждащите се опорни колони, трите специални секции с нарисувани прозорци и огромният орган, изграден от 7 800. Бонус оферта: Ако си наблизо след 18,00 часа местно време в петък или всяка първа събота на месеца (другият вариант е да докажеш, че си под 26 години, изпий няколко Ред Була, прекоси реката, освободи се от няколко часа и се наслади на Лувъра.

Гранд Базаар, Истанбул

Можеш да намериш невероятни пазари в най-различни световни дестинации, но малко от тях могат да се сравняват с истанбулския Гранд Базаар стигне ли се до историческата принадлежност. Отворен през 1461 година, това е един от най-големите пазари в света. Разположен е на 58 улици и има над 4 000 магазина.

Джамията Хасан II, Казабланка

Най-голямата джамия в Мароко и петата най-голяма в мюсюлманския свят. Изградена е от стъклен под, най-високите в света минарета и невероятен покрив. Хората, които не изповядват мюсюлманската религия, няма да бъдат допуснати на обиколка във вътрешността, но за всеки е безплатно да гледа величествената сграда и да се възхищава.

Ескалаторът в Хонг Конг

Той е голям 800 метра, има покрита и закрита част. Това е най-големият по вида си ескалатор в света. Отвори “врати” през 1993 година и “кара” хората 135 метра нагоре от бизнес районът на града до кварталите.

Парк Гюел, Барселона

Парк Гюел, Барселона

Откритият шедьовър Гюел е истинско произведение на изкуството. В него се преплитат по перфектен начин природното и изкуственото.

Портата на Индия, Мумбай

Страхотен старт за всяко посещение в Индия. Величествения монумент стои на пристанището в Мумбай и всява респект в туристите.