Струмица – Колешки водопад – езерото Дойран

Тръгваме на юг. Тръпнем от очакване да се срещнем с близък, но непознат свят. Само на 20 км. от Петрич, посока запад се намира Струмица – заобиколена от планините Беласица, Огражден и Еленица с около 45 000 жители . Градът е наречен на р. Струмица (или още Струмешница), която преминава през него.  Спокоен, зелен, чист и гостоприемен – такъв го видяхме!

Струмица - Лоял Травел

Районът около Струмица е пълен с интересни обекти за посещение – живописната планина Беласица, водопадите край Смоларе и Колесино, усамотените действащи манастири във Водоча и Велюса, съхранили се от византийско време и известни със своите фрески, мозайки и спокойствие.

Съвсем близо до града се намира крепостта „Цареви кули“. Мястото е оградено отвсякъде със стръмнини, естествено защитено и непристъпно. Крепостта е играла важна роля в отбранителната система на Беласишката битка през 1014 г. за разлика от други твърдини, крепостта над Струмица не е била завладяна от византийския император Василий ІІ. Все още текат реставрации.

Манастирската църква „Св. Леонтий“ във Водоча, която вероятно датира от времето на цар Самуил е напълно реставрирана. Манастирската църква е строена на етапи през 11, 12 и 14 век. Споменава се, че от 1018 година църквата е седалище на Архиепископията на Струмица. Стенописите в църквата са идентични с фреските в Охридската църква „Св.София“ и тези в църквата „Св. Врач“ в Костур, Егейска Македония, това дава възможност приблизително да се определи възрастта на Водочката църква: края на 10 или началото на 11 век. При разкопките, непосредствено до манастира, е открит некропол, който е съществувал от древни времена.

Според легендата недалеч от манастира са били ослепени българските войни на цар Самуил и оттук идва името на селото и църквата в манастира – Водоча – вади очи…

Потегляме към село Колешино, което де намира в един от най-живописните райони на зелената, загадъчна и богата на води Беласица, за да усетим хладината на Колешкия водопад, който е защитен природен обект . Скрит сред скалите и яворите, предлага ново предизвикателство и среща с природата. Няколко водопади с падащи води и каскади с височина 20 метра.
Езерото Дойран - Loyal Travel

Не можем да пропуснем по време на тази разходка езерото Дойран и околностите, които са едни от най-красивите места в Македония. Езеро достига едва 10 метра дълбочина
и е с площ около 43 кв. км., като 2/3 от нея е разположена в Македония. Някога тук е съществувал град с името – Дойран, разрушен през Първата световна война. Днес наследници на неговото име и история са двете курортни села, разположени край езерото: Стар Дойран и Нов Дойран. Тук можете да се насладите на красива природа и да похапнете вкусни ястия от местната кухня сред чистия езерен въздух. Или да се разходите по малките улички на Стари Дойран и да се потопите в добре запазеното културно и историческо наследство от стария град.