Сувенирите след почивка или екскурзия приятно напомнят за добре прекарания отпуск. Но бъдете внимателни: сувенирите могат да ви излязат скъпо при напускане на страната. Екипът на Loyal Travel ще ви запознае със забраните в някои дестинации.

Какво трябва да знаят туристите?

Преди да отпътувате в чужбина, поинтересувайте се за износа на стоки. Не е изключено вашите желания за пазаруване да влязат в конфликт с местните митнически закони.

Турция

В Турция е строго забранен износа на антики, затова „антични“ изделия от всякакви камъни, които по някакъв начин могат да наподобяват археологически артефакт, могат да бъдат сметнати от митническите служители за културна ценност. Ако купувате сувенири, задължително запазете касовата бележка, а може да поискате от продавача и сертификат, че закупения от вас сувенир не е с историческа стойност. Също така трябва да вземете документ за всички закупени по-скъпи стоки, например, килими или бижута.

Сейшели и Малдиви

Коралите не могат да се изнасят от Сейшелските и Малдивските острови. Освен това, връщайки се от Малдивите, не бива да слагате в куфара си… челюсти от акула, а напускайки Сейшелските острови по-добре да оставите в хотела големите плодове от местните палми (над 20 кг).

Гърция

Гръцките митнически служители няма да ви пуснат с всякакви предмети от античния период, независимо дали е малко камъче от Акропола или случайно намерено парченце от амфора. Ако искате да си тръгнете от Гърция с някакъв сувенир, по-добре си купете от местните магазинчета съвременно копие на антични предмети. И не забравяйте да си вземете касовата бележка и да я съхранявате до преминаването на границата. На границата трябва да представите документ от магазин, ако искате да пренесете у дома си икони.

Япония

Добра страна, защото не се следи много какво изнасяте със себе си. Японците не позволяват да изнасяте само истинско бойно оръжие: самурайски мечове, мечове катана, тачи, вакизаши, танто и други. Но в японските магазини човек може лесно да си купи имитации на всеки от тези японски мечове. Пак не забравяйте да поискате касов бон или сертификат.

Тайланд

В Тайланд всеки сувенир, предмет може да се окаже културна ценност, ако е с изображение на Буда, а износът на подобни предмети е забранен. Разбира се, местната полиция може да си затвори очите за няколко ключодържателя с лика на Буда, но ако носите нещо по-голямо и без търговски документ, гответе се за сериозни проблеми. Законодателството в Тайланд е може би едно сред най-строгите. Към религиозните предмети можете да добавите и изделия от слонова кост и черупки на костенурки, необработени корали, предмети с изображението на тайландския флаг, както и на скъпоценни камъни и злато без търговски документ. В Тайланд има доста бижутерски фабрики, които предлагат оригинални и необичайни украшения. Придобивайки гривни, пръстени и обеци непременно си вземете касов бон и сертификат за съответствие. Закупените на ръка златни кюлчета и насипни скъпоценни камъни няма да успеете да изнесете.

Египет

В Египет строго е забранен износа на корали и раковини, намерени от вас по време на къпане в морето. Забраната е въведена, защото коралът расте не повече от 1 см на година! При износ на сувенири, направени от корали, отново не забравяйте за касова бележка. Антика на над 100 години, евтино египетско злато за над 3 хиляди долара, както и препарирани крокодили и изделия от слонова кост – отново може да имате проблеми на границата. Също така е забранено да изнасят египетската валута извън страната. Така че, похарчете всичко. За да не се разделите с вашата собствена фото и видео техника на излизане, декларирайте ги при влизане, съвестно указвайки серийните номера.

Куба

Както може би се очаква, от Куба не могат да се изнасят много ром и пури – основните експортни стоки на страната. Всеки турист може да пренесе в родината си без проверка 23 пури и 2 литра кубински ром. Но не повече. Също така има забрана за износ на живи или мъртви костенурки, крокодили и всякакви изделия от тези животни.

Обединени арабски емирства

Както и в предишните страни, не бива да се изнасят от ОАЕ предмети на историческото и културно наследство. Не можете да пресечете границата и със семена на палми – забранени са за износ.

Тунис, Индия, Либия

От Тунис не могат да изнасят местните пари – динари. Аналогична забрана има и за рупията в Индия. Либия не пуска туристи, взели със себе си всякакви платове местно производство.

Африка

И накрая, ако се намирате в Африка, то Алжир най-много тачат своите… конци. От много страни с екзотична флора и фауна не могат да изнасят растения, техните части, а също и продукти и суровини от животински произход. Например, от ЮАР не може да донесете игли на таралеж и изработени от тях изделия, както и бижута от зъби на акула и слонова кост.

От Австралия няма да ви пуснат с чанта, изработена от кожа на местните влечуги, с букет от орхидеи или мъниста от черен корал. Палмите и орхидеите са под защита и в Доминикана. А в Нова Зеландия имат особено отношение към плодовете киви. Дори вино от тях не може да се изнася от страната. В Бразилия не насърчават износа на тези изделия, заради които убиват представители на местната фауна. Т.е. не си струва да се купуват сувенири, изработени от черупки, кожа, пера, кости и други подобни, въпреки че ги продават почти на всеки ъгъл.

Важно е да се знае, че правилата за защита на различните видове флора и фауна, както и забраните за износ на исторически, културни и природни ценности, важат за всички туристи, независимо от коя страна са пристигнали.

1 коментар