Пампорово е един от най-големите ни и известни ски-курорти. Разположен е край Смолян в най-високите части на Родопите. Освен през зимата, курортът предлага много и разнообразни възможности за туризъм и през лятото заради красивата природа и множеството маршрути наблизо.

Тук ще ви запозная с три места, недалеч от Пампорово, съчетаващи история, движение и много красиви панорамни гледки. Това са три крепости, които са били част от родопската укрепителна система през Средновековието. В последно време те са реставрирани и до всяка от тях е изградена приятна екопътека.

Смолянската крепост

Смолянската крепост е най-близка от трите до Пампорово. Пътеката за нея започва точно на големия завой на главния път Пампорово – Смолян, на около 5 километра от Пампорово. На завоя има паркинг, катерачна стена и множество табели, така че няма как да се обърка мястото. От паркинга тръгва пътеката към крепостта.

Смолянска крепост
Смолянска крепост

Пътеката е лека и приятна за разходка, снабдена е със зони за отдих. Движи се в гората и е прохладна в летните жеги. До крепостта се стига за около 10-15 минути ходене.

По пътеката към Смолянската крепост
По пътеката към Смолянската крепост

От паркинга на завоя започва още една екопътека – Невястата, водеща до едноименните скали с чудесни гледки. Наблизо се намира и манастир Свети Пантелеймон.

Момчилова крепост

Момчиловата крепост се намира край село Градът след Смолян, на около 32 километра югоизточно от курорта Пампорово. Поема се по пътя за Мадан.

Крепостта била владение на Момчил – български феодален владетел, живял през първата половина на 14-ти век. Със своята храброст и бойни подвизи той се издигнал от момче от народа до севастократор.

Момчилова крепост
Момчилова крепост

До крепостта е направена много приятна за ходене екопътека. Тя започва до село Градът. Има указателни табелки по пътя. В подножието на Момчиловата крепост е изграден информационен център и паркинг. От там започва пътеката, която за около 20 минути отвежда до крепостта.

Освен масивните крепостни стени, които ще видите, мястото е много обзорно – от него се откриват панорамни гледки във всички посоки.

Крепост Калето

Третата крепост, недалеч от Пампорово, която е интересно да посетите е крепостта Калето, която се намира до село Кошница на около 40 километра южно от Пампорово. За да стигнете до нея, трябва да поемете по пътя за село Смилян. Отбивката за крепостта се намира на 5 километра и половина след Смилян преди самото село Кошница. Вдясно от шосето има отбивка с чешма и беседка, на която е удобно да се остави колата. От другата страна на шосето започва пътеката към крепостта. Има табелки. Крепостта е разположена в най-високата част на хълма отсреща.

Крепост Калето
Крепост Калето

Екопътеката към крепост Калето е добре обозначена. По нея са изградени места за отдих, стълби, дървен парапет за опора. Има изкачване нагоре, но не е трудна за ходене. Част от нея е в гората. След гората се стига до голяма проходна пещера. Крепостта е точно над нея. Пътеката обхожда крепостта. От шосето до нея се стига за около половин час.

Гледки от крепостта Калето към село Кошница
Гледки от крепостта Калето към село Кошница

Посещението на крепост Калето може да се комбинира с посещение на Агушевите конаци в село Могилица и пещера Ухловица.

И още

Само на около 35 километра северозападно от Пампорово се намира Девин, за чиито забележителности вече ви разказах. Друг наш ски-курорт с много възможности за летен туризъм е Банско. Вижте интересни маршрути там.