Куба най-често се асоциира със свободния си дух, музиката, пурите и, разбира се, безкрайното управление на Фидел Кастро. Нашият екип ще ви запознае с най-характерното и интересно, което отличава тази волна и топла страна.

Социални традиции на Куба

В Куба приетата форма за поздрав е ръкостискането. Помежду си кубинците често се наричат „companero“, което е нещо като „другарю, приятелю“. Но гостите на страната по-добре да се обръщат към кубинците със „senor“ (сеньор, господин) или „senora“ (сеньора, госпожо). Интересно е да се отбележи, че кубинците най-често са с две фамилии и за да се обърнем правилно към кубинец, трябва да назовем след името неговата първа фамилия.

Що се отнася до местния дрескод, то на мъжете е забранено да ходят с къси панталони извън плажа, а дамите през деня са облечени в леки рокли или панталони от памук, а вечер – в елегантни тоалети, особено ако отиват на по-тържествена вечеря. Безсмислено е да вземате със себе си шапка в Куба – изборът тук е огромен.

Бакшиши в Куба

В Куба няма точно установени стандарти за размера на бакшиша, така както в други страни, но това се дължи и на факта, че потокът от чуждестранни гости на острова е сравнително отскоро. Така че, придържайте се към даване на умерени суми по ваша преценка.

Кубинска кухня

Кубинската кухня е съвкупност от местна, африканска и испанска кухня. Сред най-добрите национални ястия на Куба е „ajiaco” („ахиако“ – картофена супа с пилешко месо), зеленчуци, задушени със свинско или телешко месо. Също така са популярни такива ястия като пържени зелени банани (tostones или patacones), пържено свинско (lechon), ориз с червен и черен боб, телешка кайма, приготвена в доматен сос (picadillo la habanera) и много други вкусни ястия. Кубинците са големи любители на сладките неща, така че всеки прием на храна в Куба завършва с десерт.

Коктейли

Кубинският ром е една от най-популярните алкохолни напитки в света и се получава при четири вида дестилация: пречистен (филтриран), „бял“, „златен“ и „стар“ ром. Златният и старият ром е най-добре да се консумират без да се разреждат, а белият ром (carta plata или carta blanca) най-често се използва за приготвяне на коктейли. Коктейлът „Куба либре“ е станал толкова известен и популярен по цял свят, че се поднася в голям брой барове по всички страни и континенти. Широко известни кубински коктейли са и mojito, daiquiri, saoco, cubanito, които ще допълнят вашето пребиваване в Куба с ярки и незабравими впечатления.

Водни забавления

Основните курорти на Куба предлагат на вашето внимание водолазни центрове. На един от най-развитите и популярни курорти на острова (плажът на Варадеро се простира на 21 километра), е възможно не само да плувате и да се къпете, но и да се гмуркате. А на любителите на по-спокойната почивка се предлагат разходки с лодка, по време на които можете да видите коралови рифове.

Кайо Ларго (остров в южната част) е един от най-красивите острови на Куба. Той е популярен благодарение на своите прекрасни плажове и центрове за дайвинг, където може да поплувате под водата, да покарате уиндсърф, както и риболов на екзотична риба. В Куба има и други, по-малко известни курорти, които са достойни за вашето внимание: остров Cayo Coco в централната част на северното крайбрежие на Куба, остров Cayo Guillermo на северното крайбрежие, както и остров Juventud в южната част на Куба, където всеки желаещ може да изпробва смелостта си, скачайки от високи рифове.

Конна езда и туризъм във вътрешността на острова

Преди да се отправите навътре в острова трябва да имате предвид, че ви е нужно специално разрешително. Преди похода най-добре да съгласувате своите планове с органите на местната власт. Любителите на пешеходния туризъм ще открият не много лесни маршрути, така че най-добре е да вземете със себе си местен екскурзовод. Главните планински вериги в западната, централна и източна част на острова са богати на красиви и непокътнати от човека пейзажи, които се срещат, впрочем, почти из целия остров. Към връх Pico Turquino, разположен в най-високата планина в Куба – Сиера Маестра, има няколко добри маршрута. Местните водачи с удоволствие ще ви водят по тези маршрути за изкачване.

Пейзажите на Сиера де Кабитас са изцяло речни проломи и скали, а за разлика от тях планината Escambray, близо до Тринидад, е с буйни гъсти тропически гори. Блатистата област Guama, която се намира на полуостров Zapata, е чудесен повод да разгледате редки видове екзотични птици, включително папагали. А в туристическите ранчо в Тринидад и Баконао ще ви предложат разходки върху прекрасни породисти коне.