1. Шри Ланка

Евтиният рай се завръща на картата

Най-добро място за: култура, уединение, по-ниски цени

Доста сериозно пострадали при цунамито от 26 декември 2004г. и разтърсвани от гражданска война между 1983-2009г., много части на страната са останали недостъпни дори за най-безстрашните пътешественици. Сега, след края на ожесточения конфликт, в туристическата индустрия се вливат инвестиции и броят на посетителите постепенно расте. Цените са достъпни, а с евтините полети от удобния пътнически център на Банкок, Шри Ланка се явява една от най-изгодните дестинации на планетата.

Черна Гора / Блог на Loyal Travel

2. Черна Гора

Новоизгряваща суперзвезда с дива красота

Най-добро място за: развлечение, приключения, уединение

В Черна гора природата е проявила творчество и щедрост и е създала емблематични пейзажи като омайния Которски залив и оживените плажове по Ривиерата. Непременно обаче заедно с банския си пригответе и чифт туристически обувки, защото дивата и неравна вътрешност на Черна гора е не по-малко красива.

Южна Корея / Блог на Loyal Travel

3. Южна Корея

Пригответе се за невероятните възможности за туризъм на открито

Най-добро място за: развлечение, събития, уединение

Без излишен шум Южна Корея се е превърнала в дестинация за почивка на открито с огромните възможности за голф, туризъм и риболов. Въпреки че не е съвсем неизвестна на туристите, малцина хора извън страната знаят за нея. Очаква се тази анонимност да се изпари през 2013г., когато страната ще изгрее на световната сцена като домакин на редица важни спортни събития.

Еквадор / Блог на Loyal Travel

4. Еквадор

Възродените железопътни линии разкриват тропически гори

Най-добро място за: храна, уединение, деятелност

Планира се железопътната мрежа в Еквадор да бъде напълно обновена през 2013г., когато нови линии вече ще свързват все по-космополитния Кито с крайбрежното пристанище на Гуаякил. Освен това железопътните линии, които ще свързват небезизвестния вулкан Котопакси, достигащ 5900м височина, и Нарис дел Диабло (Дяволския нос), ще имат претенциите за най-стръмния (и най-страшен) железопътен участък в западния свят. Строителите смятат, че рискованото начинание ще има успех и ще привлече безпрецедентен брой туристи.

Словакция / Блог на Loyal Travel

5. Словакия

Преобразяване на едно от културните кътчета на Европа

Най-добро място за: култура, приключения, уединение

Две десетилетия след Нежната революция Словакия се е съживила и се е превърнала в една от най-бързо развиващите се икономики на континента, присъединила се е към ЕС и е на едно от челните места в Гугъл, когато търсим изгодни ски пакети и ергенски уикенди. В момента туристическата индустрия се стреми да дистанцира страната от образа й на царство на евтините писти и запои. „Поправката” на този имидж се е позабавила, но е налице, и то съвсем навреме за неизбежното парти през 2013г.

Соломонови острови / Блог на Loyal Travel

6. Соломонови острови

Южният Тих океан такъв, какъвто е бил преди

Най-добро място за: приключения, уединение, развлечения

Забравили сте какво е било да пътуваш в Тихия океан – е, що се отнася до Соломоновите острови, нещата са си същите. Забравете за луксозните усамотени местенца и местенцата, предназначени за масовия пазар; помислете за очарователните еко курорти, селските къщи и някои от най-добрите места за гмуркане в света. В миналото ограниченият брой полети, проблемният транспорт във вътрешността на страната, липсата на инфраструктура, гражданската война и някои особено екзотични щамове на маларията са отблъсквали посетителите. Днес е много по-лесно да се пътува, гражданските дразги не са в центъра на вниманието и напоследък дори комарите не изглеждат толкова заплашително.

Исландия / Блог на Loyal Travel

7. Исландия

Непознатата земя ни кара да се чувстваме привързани към нея

Най-добро място за: развлечения, уединение, по-ниски цени

Докато сте на екскурзия в Исландия, попитайте който и да е турист, и бързо ще разберете, че всеки започва да изпитва безусловна обич към народа на този малък остров, дали заради внушителната природа, препълнените чинии с вкусни гозби от агнешко и риба или искреното гостоприемство на местните. Сривът на валутата – който действително обезцени кроната със 75%, в същото време направи екскурзиите до там по джоба на мнозина. Със стъпването на световната икономика на крака, цените отново започват да скачат. Вече не е тайна, че е изгодно да се пътува до Исландия, но тя ще е на ваше разположение , ако сте успели да се възползвали от изгодните оферти – а през 2013г. все още ще спадате към почелившите, ако посетите Исландия.

Турция / Блог на Loyal Travel

8. Турция

Далеч от оживлението

Най-добро място за: оживление, култура, храна

Новите нискотарифни авиокомпании отварят вратата към Турция, а отличните автобусни услуги улесняват пътуването. Опознайте историческите стари градове на Мардин и Мидят, насладете се на фантастичната храна в Газиантеп и разгледайте наскоро откритите руини на Гьобекли тепе близо до Шанлъурфа. Насладете се на турската част от наскоро откритата пешеходна пътека по пътя на Авраам – ще нощувате в най-обикновени кюрдски къщи, далеч от туристическата суета по крайбрежието или в Стария град на Истанбул. Разбира се за нас Турция е позната дестинация и всяка година хиляди българи избират Турция за своята почивка.

Доминикана / Блог на Loyal Travel

9. Доминиканска република

„Следващото най-добро нещо” на Карибите

Най-добро място за: развлечения, ниски цени, събития

През първото тримесечие на 2012 г. е отчетен ръст от 8,4% в туризма на Доминиканската република. Благодарение на това, че повече авиолинии предлагат спирка на осемте международни летища в страната, както и на круизните кораби, които добавят Доминиканската република като основно междинно пристанище, все повече хора се усамотяват в тази земя на слънце, пясък и вълни, която по нищо не отстъпва на всяко друго място на Карибите.

Мадагаскар / Блог на Loyal Travel

10. Мадагаскар

Ноевият ковче устоява на бурята

Най-добро място за: развлечения, приключения, уединение

След години на политическа нестабилност и несигурност, които са спъвали развитието на туризма, най-накрая Мадагаскар може и да се окажа на прага на възстановяване. През 2013 г. се планират президентски избори, които могат да доведат до по-голяма демокрация (въпреки че са били отлагани неведнъж). Сега е подходящото време за посещение на Мадагаскар, преди страната отново да се появи в каталозите на туристическите агенции. Мадагаскар няма да разочарова онези, които търсят необикновено място.