Приключи първото ни фотопътешествие, което ни отведе във Виена по време на коледните базари, за да ни зареди с много празнично настроение. Заедно с колегите от Фото Кафе прекарахме няколкото дни, изпълнени в търсене на интересни гледни точки зад обектива, насред коледните светлини на австрийската столица. Дни които отлетяха неусетно, но ни оставиха много спомени и …. много снимки разбира се.

Едва ли има друга европейска столица, в която толкова силно да се усеща МАГИЯТА НА АДВЕНТ.

Виена се слави като един от най-красивите градове по време на Адвент, както в централна Европа наричат подготовката за коледните празници. АДВЕНТ е традиция в цяла централна Европа и най-вече в немскоговорящите страни, където очакването на Рождество е превърнато в цял ритуал. Четири седмици преди същинският празник Виена се превръща в арена на светлини, аромати и настроение. По традиция австрийците подготвят коледен венец с 4 свещи и всяка неделя през 4-те седмици преди Коледа, запалват по една, така докато засветят всичките. Този символ може да  видите почти навсякъде – от кафенетата, през базарите, до коледната украса по улиците. В това отношение виенчани не пестят средства – украсата е пищна и красива. Грабен, Колмарт и Кертнерщрасе (или както ги наричат Златното У) са истински празник за окото.

Времето на нашето фотопътешествие съвпадна с първият адвент от периода, седмица след като са отворили врати и коледните базари в града. Едва ли човек би успял да обиколи всички Коледни базари във Виена (които обикновено са над 10 на брой), но за дните които бяхме там направихме програма максимум.

Тъй като повечето базари отварят след 10:00ч., нашата разходка започна рано сутринта с красива гледка към Виена от хълмовете над града – Каленберг и Леополдсберг. На спускане към града не пропуснахме и чаровното предградие Гринциг, което се слави с гостоприемните си и кокенти „Хойриге“ – типичната австрийска винарна, където може да откриете първокласно вино. 19 бецирк на Виена (където е Гринцинг) е един от прочутите лозарски региони в страната и гледката към него не е за изпускане, особено в мъглива сутрин. Малко фото разгрявка и сме готови да се сгреем с коледен глювайн.

Какво са коледните базари без един ароматен и сгряващ глювайн? Първата ни спирка за него е на един от централните базари на плац Ам Хоф. Много са традиционните неща които може да опитате на базарите, но греяното вино (което тук наричат глювайн) е задължително и е традиция, както и специалните чаши за него, често превръщащи се в сувенир за да ни напомнят за преживяното.
Всъщност традицията за базарите във Виена тръгва от далечната 1772г. и по – точно от малкия площад Фрайунг, на който императорът на Австрия организирал коледен земеделски базар за поданиците си. Базарът съществува и днес, но е един от най-малките в града.Чарът му се допълва от разположения близо пасаж на Фрайунг в двореца Ферстел. Именно това е и следващата ни спирка за няколко разкошни архитектурни кадъра.

За любителите на снимките Виена предлага много повече от светлините на базарите. Всеки ъгъл на града е изпълнен с история, спомени и великолепна архитектура. Разходката из малките улици зад катедралата Свети Стефан понякога може да е истинско предизвикателство за търсещите интересни снимки. Не я пропуснахме, но и гледката към Виена от северната кула на катедралата също не е за изпускане.  Сред такава обстановка времето наистина минава неусетно и докато се обърнем е дошло време за синия час. Един от най-фотогеничните моменти за снимки е именно времето след залез слънце, когато небето бързо сменя цветовете си, кой от кой по-наситено сини. По време на коледни базари бихте искали да посрещнете синия час на всеки един от тях, защото празничните светлини се открояват прекрасно на фона на синьото небе. Най-чаровните места обаче са коледния базар в двора на Двореца Белведере или Земеделския коледен базар пред Карлскирхе. А за десерт си оставихме нощна Виена окъпана в светлини и чаровната гледка от кметството към Вотивкирхе именно по това време.

Кметството е едно от местата които ви препоръчваме да посетите, не само заради великолепната му архитектура, но и заради неповторимата атмосфера на базара там, ледените пързалки по алеите в градината и веселия лунапарк.
Преглеждайки редовете май пропускаме посещението на елегантните базари в двора на двореца Шонбрун и коледното селце (както го наричат) между музеите близнаци на пл. Мария Терезия.

И ние още се чудим как за 2 дни успяхме да видим всичко това, че и повече. Последният ден от фотопътешествието ни премина покрай Братислава и дори лекият прехвърчащ сняг не успя да помрачи коледното настроение с което се бяхме заредили.

За това преживяване толкова. Пожелаваме ви да го изживеете и вие, или просто елате с нас на следващото фотопътешествие.