Ще ви разкажем една история за силата на човешкия устрем, за глада и за жертвите, направени по пътя! Ще ви разкрием тайните, скрити зад величествената сграда на румънския парламент…

Историята на румънския парламент

Единствените здания на Земята, които могат да мерят сили с огромния проект на Николае Чаушеску, са само американският Кейп Канаверал и Хеопсовата пирамида! Грандиозните размери на румънския парламент успяват да му заслужат приза „втората по големина административна сграда в света“ след седалището на Министерство на отбраната на САЩ – Пентагона.

Като част от общия проект за възстановяване на Букурещ, сградата била олицетворение на поразителната амбиция на властта. Всичко започва през 80-те години, когато над 7 квадратни километра от стария център на столицата биват разрушени. Нещо повече! Над 40 000 души трябвало да напуснат областта, за да може да бъде издигната гигантската конструкция.

19 православни християнски църкви, шест еврейски синагоги и три протестантски църкви трябвало да бъдат унищожени. На мястото на парламентът някога се намирали Вакарести Манастир, Болница „Бранковице“, Националният архив, Републиканския стадион и още много други сгради.

Тайните, скрити зад построяването на румънския парламент

Над 20 000 души намират смъртта си по време на строежа на румънския парламент! В главна причина за злочестата им гибел се превръща неспазването на изискванията за безопасност на строителната площадка. И това не е всичко! Вместо от квалифицирани работници, съоръфРжението било издигнато от политически противници на Чаушеску и осъдени затворници.

Цели 700 архитекти се трудели върху осъществяването на амбициозния проект, начело на които заставала младата Анка Петреску. Строителните бригади работили по 24 часа в денонощието, разделяйки се на три смени, за да може сградата да бъде издигната по-бързо.

Ромънския-парламент
Румънския парламент/ Снимка: http://wallpaperstrend.com/hd-wallpaper-anglia-bucuresti-romania-casa-poporului/

Легендите около построяването разкриват за страшните нощи, които работниците трябвало да преживяват. Мнозина от присъстващите ставали свидетели на необясними явления, които правили присъствието им в сградата още по-трудно. Техните истории разказват за движещи се предмети, врати, които се отваряли и затваряли сами и странни шумове, от които служителите изпадали в ужас!

Местните смятали, че всичко това се случвало следствие на някогашното приложение на мястото. Там, преди години имало гробище, в което били заравяни болните от чума!

Румънският парламент в цифри

Известният палат, наричан от местните „Дом на народа“, се извисява на цели 270 метра над земята, а приземния му етаж заема значителната площ от 66 000 квадратни метра. Издигнатата в централната част на румънската столица монументална сграда се състои от 9 наземни и 9 подземни нива, в които се помещават над 1000 стаи.

Проектът поема над 1 000 000 кубични метра мрамор, 5500 тона цимент и около 7 000 тона стомана. Само килимите, покриващи огромните помещения достигат до над 220 000 квадрата.

Въпреки че днес сградата е една от основните туристически забележителности на Букурещ, местните още помнят тъмното време от нейното построяване. Голяма част от населението дори не харесва парламента на Румъния! Негативното им отношение към зданието е породено от невиждания глад, на който народа е трябвало да се подложи, за да може огромното съоръжение да краси площада на Конституцията.

Днес, милиарди долари по-късно, сградата на румънския парламент все още не е довършена! Ексцентричният лидер така и не успява да доживее финала на грандиозният проект, обрекъл поколения румънци на глад и страдание!