Ще ви потопим в многообразието от цветове и неустоими подправки, от които е създадена една от най-популярните кухни в света! Елате с нас на една кулинарна разходка из необятните вкусове на Мексико!

Чилакилес

чилакилес-храни-от-мексико
Чилакилес / Снимка: http://cookingtheglobe.com/how-to-make-chilaquiles-rojos/

Апетитната ни феерия от мексикански кулинарни изкушения започва с популярните местни чилакилес. Ястието представлява вкусно съчетание от царевични тортили с червен или зелен сос. Денят на средностатистическият мексиканец обикновено започва с порция вкусни чилакилес, поръсени обилно със сирене.

Енчиладас

енчиладас-храни-от-мексико
Енчиладас / Снимка: http://news.urban360.mx/351790/iztapalapa-elabora-la-enchilada-mas-grande-del-mundo/

Следващата ни спирка из традиционните ястия на Мексико ни отвежда при популярните енчиладас. Пълнежа на тортилята може да бъде направен от разнообразни съставки, включително различни видове месо, сирене, боб, картофи, зеленчуци или комбинации от тях. За да се придаде типичният за страната пикантен вкус, местните покриват деликатеса с чили сос.

Тостадас

тостадас-храни-от-мексико
Тостадас / Снимка: https://www.mygourmetconnection.com/recipes/spicy-pork-tostadas.php

Изкушаващата ни обиколка продължава към една от любимите храни на мексиканците – хрупкавите тостадас. И тук основната съставка отново е царевична тортиля, като този път я откриваме препечена и покрита с различна плънка. Можете да срещнете тостадас, пълни с боб, сирене, заквасена сметана, маруля, лук и нарязано на кубчета пържено свинското месо.

Тамалес

тамалес-храни-от-мексико
Тамалес / Снимка: https://imgur.com/gallery/hiTGs

Няма как да се разходим из мексиканските кулинарни съкровища, без да се спрем на апетитните тамалес. Ястието представлява изкушаваща плънка, обвита в листо, което трябва да отстраните непосредствено преди ядене. Вътре можете да откриете месо, ориз и разнообразни зеленчуци, подправени с типичната за страната люта чушка.

Такос Ал Пастор

такос-ал-пастор-храни-от-мексико
Такос ал пастор / Снимка: http://www.gazetadopovo.com.br/bomgourmet/inscreva-se-gratuitamente-nas-aulas-show-estudio-bom-gourmet-patio-batel/

Следващото мексиканско блюдо, за което ще ви разкажем, силно ще ви напомни на широкоразпространените у нас дюнери. За разлика от традиционните арабски ястия обаче, известните в мексико такос ал пастор, заменят агнешкото със свинско месо. Резултатът е вкусна царевична питка, покрита с добре изпечено месце и зеленчуци.

Посоле

посоле-храни-от-мексико
Посоле / Снимка: https://www.mylatinatable.com/mexican-pozole/

Вероятно често сте срещали името на следващото ни изкушение, а именно изкусителното мексиканско посоле. Ястието всъщност е супа със свинско месо, прясно зеле и царевица, овкусена с глава лук и малко чесън. Традиционното посоле се сервира горещо, като различните му варианти са червено, зелено и бяло посоле.

Чилес ен ногада

чилес-ен-ногада-храни-от-мексико
Чилес ен ногада / Снимка: http://www.pueblaonline.com.mx/2017/portal/index.php/actualidad/turismo/item/55766-aqui-encontraras-los-mejores-chiles-en-nogada-de-puebla

Навлизайки още по-навътре в тайните на мексиканската кулинария, откриваме следващият традиционен деликатес – чилес ен ногада. Уникалното ястие обикновено е полято с орехов сос и гарнирано със семена от нар и магданоз. Тъй като крайният вариант на чилес ен ногада образува цветовете на мексиканския флаг, а корените му датират още от времето на мексиканската независимост, местните го считат за едно от най-патриотичните ястия на Мексико.

Гуакамоле

гуакамоле-храни-от-мексико
Гуакамоле / Снимка: http://www.seriouseats.com/recipes/2012/01/the-best-basic-guacamole-recipe.html

Следващото апетитно изкушение, което непременно трябва да опитате по време на вашата почивка в Мексико е популярното гуакамоле. За основа на ястието служи узряло авокадо, което и придава яркозеления му цвят. Някои рецепти за гуакамоле изискват добявянето на домати, лук, чесън, сок от лимон или лайм, чили, кориандър или босилек. Деликатесът е толкова разпространен, че през годините се превърна в неделима част от международната и американската кухня.

Елоте

елоте-храни-от-мексико
Елоте / Снимка: https://www.buzzfeed.com/pablovaldivia/elotes-are-love

Предпоследната ни спирка ни отвежда при традиционното за Мексико елоте. Добре познатата и в България варена царевица пристига в типичния си лют вариант с прибавени към нея масло, майонеза, заквасена сметана или лайм. Можете с лекота да се насладите на различните апетитни варианти на елоте, защото царевицата се продава почти на всеки ъгъл.

Кесадиля

кесадиля-храна-от-мексико
Кесадиля / Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Quesadilla

На финала на цветната ни разходка из мексиканската кухня срещаме вкусното традиционно изкушение – кесадиля. Най-разпространеният вариант на ястието представлява царевична тортиля, пълна със сирене, изпечена на скара. Различните вариации на кесадилята включват добавки като гъби, месо, боб, авокадо и други зеленчуци. В югозападната част на САЩ, ястието се нарича просто „сандвич със сирене на скара“ и понякога съдържа пуешко месо.