Марония – удивителната гръцка перла, сгушена в склоновете на планината Исмарос, впечатлява със своето спокойствие всеки нейн посетител. С богата си местна култура и дълговековна история, датираща от времето на великия Омир и известната му „Одисея“, Марония ще ви обогати в пленителния си, живописен облик!

Марония – скритото гръцко съкровище

Марония е едно прекрасно място, намиращо се на територията на Източна Македония и Тракия, Гърция. Легендата разказва, че основите на това прелестно кътче са поставени от Марон, син на самия бог Дионис. Народът на някогашния „Мароней“ почитал до голяма степен божеството и дори издигнал популярното дионисийско светилище, чиито останки все още могат да се видят и до днес.

Първите заселници на древния град потърсили убежище в следствие на многобройните пиратски нападения, на които били жертви и открили в лицето Марония една изключително плодородна земя и благоприятна среда за живот.

Марония-Гърция
Марония / Снимка: http://www.greece.com/photos/destinations/Thrace/Evros/Port/Maronia/Marmaritsa_Maronia_-_Μαρμαρίτσα_Μαρώνεια/24498503

В Древна Гърция, местността била известна с удивителното си винопроизводство, а мълвата за пивкото вино, правено там се разпростирала из цялата околия. Градът дължи благосъстоянието си също и на обширната си и богата територия. Местното пристанище допринасяло за развитието и на интензивна търговска дейност със съседните населени места.

Освен всичко това, римляните предоставили на околността и многобройни привилегии, като провъзгласяването на нейната свобода и увеличаването на нейната територия, изграждайки гъста мрежа от околни селища.

След години упорит труд, местността успяла да достигне до най-голямото си величие през 4-ти век пр. Н.е. Това бил най-добрият период за Марония! Днес, хилядолетия по-късно, мястото се радва на многоброен туристически поток, желаещ да се докосне до истинската красота на гръцката перла.

Красотите на Марония

За да усетите духа на Марония, ще ви разходим из тази изящна местност, превърнала се в подходяща дестинация за всеки, търсещ археологически съкровища, исторически паметници, традиционни села, древни пещери, очарователни плажове и природни шедьоври.

По време на вашата почивка в Марония можете да посетите древното селце Чадърли (Стрими). Там ще можете да се насладите на интересния местен акведукт, разкопките на акропола на Ергани и руините, доказващи съществуването на някогашното антично село.

Освен всичко това, можете да се докоснете също до „Пещерата на Полифем“. На входа на величествата забележителност можете да видите огромен сталагмит с впечатляващата 5-метрова широчина и 2-метрова височина.

Дължината на коридорите на пещерата достигат до около 2000 метра, а вътрешността й е украсена с изключително красив декор от преплитащи се сталактити и сталагмити в разнообразни форми и цветове. Смята се, че по време на палеолитния период мястото било използвано от хората като жилище.

Къде да отседнем в Марония?

Ако успяхме да възбудим любопитството ви относно тази неповторима местност, то тогава вероятно ще искате да видите с очите си нейните прелести. За да се влюбите истински в мястото, ви препоръчваме да изберете приятен и уютен хотел за вашето настаняване.

Любителите на необятното гръцко крайбрежие ще останат очаровани от хотел FilosXenia Ismaros. Той се издига в непосредствена близост до сините води на тракийското море, точно на плажа Платанитис Марония – ивица, поддържана изцяло от хотела. Построен е върху очарователна зелена площ и предлага широк набор от удобства, които отговарят на всички съвременни изисквания за комфортен, 4-звезден престой.

Затова, ако сте готови за една по-различна почивка в Гърция, не се колебайте и открийте скритата красота на Марония още сега!