Стартира директният чартърен полет София – Хераклион (Ираклион), всяка седмица от средата на месец май за 7 или 14 нощувки! Опознайте най-големия гръцки остров – Крит.

Повече за остров Крит

Остров Крит е най-големият гръцки остров (с площ 8336 кв.км.) и една от административните области в Гърция. Разположен е в най-южната част на страната, в Средиземно море. Регионалната столица на Крит е град Ираклион. Островът е известен още от древността, когато през III хил. Пр. Хр. на него възниква една от най-древните европейски цивилизации – минойската, получила названието си от името на легендарния цар Минос. От този период са запазени великолепните дворцови центрове във Фестос, Кносос, Малия и Закрос. По-късно на остров Крит стъпват римляните, а след тях- и византийците. Той често страда от нападенията на арабите, които по това време са основен враг на Византия. През 1204 г. след завладяването на Константинопол от западните рицари господари на остров Крит стават венецианците. Османците завладяват острова чак през 1669 г. след т.нар. Дълга критска война. След гръцките въстания от 1821 г. Крит не се освобождава. Недоволни от това, местните вдигат въстание през 1897 г., с което принуждават султана да създаде независима критска република, която след десет години се присъединява към територията на Гърция. Интересен факт е, че на острова е роден известния художник Ел Греко.

Информация за Вашата почивка:

Плажовете – по дългото 520 км крайбрежие Крит ще ви предложи невероятно голям избор от плажове – просторни километрични пясъчни ивици или закътани скалисти заливчета, заобиколени от палмови горички, екзотични лагуни… Най прочутите сред тях са Матала, сгушен в сянката на високи скали, прорязани от пещери, Елафониси, разположен на островче, свързано с Крит посредством 800-метрова пясъчна плитчина, Балос – край водите на лагуна, които блестят в безброй нюанси на синьото и зеленото, Вати – толкова врязан в сушата залив, че създава илюзията за езеро, Фаласарна –идеално място за гмуркане, в чийто води лежи потънал град, Калами –любим на морските костенурки „карета” …

Кухнята – критската кухня е прочута като вкусна и здравословна. Популярни местни специалитети са котосупа (пилешка супа със сметана и лимон), нисиотики (супа от морски дарове), млечната салата дзадзики, традиционните сирена мизитра и антотирос … и, разбира се, риба, приготвена по критски рецепти, известни само на посветените…

Градовете 

Хераклион – столица на острова и петият по големина град в Гърция, е известен с привлекателния си курортен облик, нощния си живот и уникалната си архитектурата – рядка смес от различни културни влияния.

Херсонисос, на 30 км източно от Хераклион, е един от най-популярните курорти на острова. Най-оживената зона е районът на пристанището, построено на мястото на старинния град. Тук са концентрирани множество барове, таверни и дискотеки. остров Крит

Агиос Николаос, на 67 км. източно от Хераклион, известен като туристическата столица на Крит, е разположен на брега на красивия залив Мирабело, градът е получил името си от старинната византийска църква Св. Николай от VIII век. Едно от най-приятните места е красивата лагуна в самия център на курорта. Около нея са пръснати уютни ресторанти и малки кафенета на открито в очарователен егейски архитектурен стил.

Ретимно, на 80 км. западно от Хераклион, е живописен артистичен град, наричан „Малката Венеция”, заради залива със старинна венецианска крепост, тесните улички, ренесансовите фасади на сградите и малките площади с фонтани.

Хания, на 135 км. западно от Хераклион, пленява туристите от пръв поглед. Посреща ви с красив средновековен фар на входа на старото пристанище, с приветлива крайбрежна улица, застроена през венецианската епоха с елегантни къщи.

Транспорт:

Общественият междуселищен транспорт в Крит не е скъп и е добре организиран. Основната автобусна компания KTEL обслужва целия остров, както северното крайбрежие от Агиос Николаос до Хания и всички междинни по-малки курорти от 06.00ч до 22.00ч.

Главната спирка в Ираклион „Station A“ на ул. Koundouritio , се намира близо до пристанището и на около 10 минути пешеходно разстояние от центъра. Другата спирка в Хераклион е“ Station B“, близо до Hania Porta, в западната част на центъра на града. Тези две спирки свързват столицата с всички райони на острова, в различни направления, в зависимост от крайна цел. Можете да закупите билет на рецепция в много от хотелите, но и в автобусите има кондуктор, който извършва продажба. За Кносос, от „Station A“в Хераклион, вземете локален автобус №2, като е нужно да закупите отделен билет (двупосочен около 2,60 евро).

Какво да посетим?

Дворецът в Кносос – организирана екскурзия или самостоятелно посещение

Кносос е най-прочутата атракция на острова – най-добре укрепеният и внушителен от всички минойски дворци. Още по римско време се е смятало, че тук се развива драматичното действие в един от най-прочутите древногръцки митове – този за Тезей и Минотавъра, че руините на двореца в Кносос са митичният Лабиринт, построен от легендарния архитект Дедал по поръчнка на цар Минос. Там живеел Минотавърът, получовек-полубик, комуто всяка година плащали тежък данък -7 младежи и 7 девойки, които той поглъщал. Преди третото жертвоприношение, атинският герой Тезей, с помощта на Ариадна и нейното кълбо (нишката на Ариадна), проникнал в Лабиринта и убил Минотавъра. Но ако се абстрахираме от митологията, на хълма, на който се е издигал дворецът ни очакват огромни по площ внушителни руини, свидетелство за величието на минойската цивилизация, част от които великолепно реставрирани.

Археологическият музей в Хераклион – самостоятелно посещение

Археологическият музей е една от най-големите забележителности на Хераклион. В неговите 20 зали е изложена най-голямата колекция от минойско изкуство в света, допълнена от шедьоври от дорийския, класическия и гръко-римския период. Тук ще видите прочутия Диск от Фестос, чийто знаци наподобяват писменост, която още не е разгадана, както и известната Богиня със змиите, ритонът с глава на бик, фреските, пренесени от двореца в Кносос, златни съкровища, антични бронзови оръжия…

Самария – организирана екскурзия или самостоятелно посещение

Самария е най-впечатляващата природна забележителност на острова. Това е пролом или клисура, най-дългата в Европа (около 18км). Уникално място представлява т. нар. Сидеропортес (Железни врати), където клисурата е широка едва 4 м, а скалите от двете и страни се извисяват на височина 500 м. Пътят мнава покрай изоставеното селце Самария, в което има добре запазена византийска църква от ХІV в. с чудесни икони и стенописи. Районът е обявен за национален парк, тъй като в него се срещат редки растителни и животински видове, най-прочути сред които е кри-кри (критската коза, която живее единствено в скалистата клисура).

Остров Санторини – организирана екскурзия

остров Санторини - Loyal Travel Остров Санторини, най-южният Цикладски остров, е едно от най-романтичните и красиви места под слънцето. Черен пясък и бели къщи, дълбоко синьо море и тъмно сива земя, зелени полета и мъртва лава са типичните пейзажи за вулканичния остров Санторини, които творят възхитителни гледки. Върху червено-черните скали са накацали цикладските снежнобели къщи, с боядисани в ярко синьо врати и прозорци, построени по ръба на вулканичната калдера. Това е островът, над чиито скали, слънцето рисува най-прекрасните залези. Вулканичното минало на Санторини се смята за една от причините за изчезването на минойската цивилизация, а изследователи откриват в него доказателство за катаклизма, довел до изчезването на Атлантида.

Остров Спиналонга – организирана екскурзия

Спиналонга, или Островът на прокажените, както е известен, е малък и почти кръгъл остров, който се намира в залива на Елунда. Венецианците построяват крепост върху руините на древния Акропол през 1579. В 1669 остров Крит е превзет от турците, но Спиналонга остава, въпреки това, в ръцете на венецианците до 1715. Островът заема стратегическо положение на входа на залива Mirabella и защитава източния бряг на остров Крит от пиратски нападения. Една от забележителностите на острова е, че той е последната активна колония на проказно болните в Европа от 1903 до 1957 година. В близост е малък остров Колокита, известен с красивия си плаж.

Остров Криси – организирана екскурзия

Красивият остров Криси се намира на 15 км на юг от Иерапетра в Либийското море. Наричан е „златния остров” заради милиардите малки морски раковини по белите пясъчни плажове, които светят нощем на лунна светлина. Това е най-южната част от Европа с растителност близка до тропическата и с красива кедрова гора сред пясъчните дюни (може би последната запазена в Европа). Сега островът е защитена местност, обявен за национален парк. По времето на минойската, римската и византийската епоха основен поминък на населението са били риболовът, износът на сол и порфира – червена боя, добивана от черупки. По-късно, пиратите са принудили обитателите на остров Криси да избягат в Крит и са го превърнали в свое скривалище. Много пиратски и търговски кораби са потънали в този район, те са безмълвен свидетел на събитията от тези драматични времена.

Шопинг:

остров Крит - Loyal Travel В Ираклион, Ретимно, Ханя и Агиос Николаос и във всички големи градове на острова, както и в многото живописни планински села ще намерите широка гама от магазини за продажба на местни продукти: мед, вина, маслини и прочутите критски сирена.

Критски бродерии и изделия от дърво могат да се намерят в различни магазини в курортите и най-вече в селата на Zaro (в района на Хераклион), Kritsa (край Lassithi), Anogia и Zoniana (край Ретимно), специализирани в изработката на тези красиви произведения на изкуството. Изящни бижута могат да бъдат намерени в Агиос Николаос, Ретимно и Ираклион.

Магазини за сувенири и плажни принадлежности, както и традиционните за дрехи, обувки, книги, аксесоари, играчки и т.н. са на разположение във всички големи градове и в туристическите курорти на остров Крит.

От април до края на октомври супермаркетите са отворени от 8.00 ч. до 21:00 ч. през седмицата, в събота работят до 18:00 ч. и са затворени в неделя и на празници. Всички останали магазини са отворени от около 9.00 ч. до 14:00 ч. от понеделник до събота. Във вторник, четвъртък и петък работят и от 18:00.ч. до 21:00.ч. и са винаги затворени в неделя и на празници.

Видео

Вече нямате търпение да заминете ? Не сте направили своята резервация ? Имате допълнителни въпроси ?

– Ние сме на разположение и ви очакваме: 0700 20 422 или reservations@loyal-travel.com